Leave a comment

Day 1 With Lil’ Zahraa

Assalamualaikum.
Image

Lamenyer tak update. Bukan takde mase tapi takde mood nk blogging. Huhu! Adriana Zahraa Auni pun behave. Takde la nak nanes tak tentu pasal. Alhamdulillah. Oh i kan plan nak update pengalaman 4 hari pertama sepanjang kat PPUM kan. Okies. 1st day dulu.

Hari pertama, Selasa, 17 Januari 2012

Hari paling best dimana lil’ Zahraa hadir dan memberi kami title”DADDY & MOMMY”… Wahh! Kami dah ada waris untuk dijaga lah~ :)) dah ada amanah dari Allah untuk kami tunaikan dan pelihara ..

Happy sangat sampai takleh nak tido walaupun my hubby banyak kali suruh i tido. Haha! Our parents sempat tanye nama baby, and i cakap la tak decide lagi. Sebab selain nama ARIANA  i suke gak nama ZAHRAA Sweet sangat bile pronounce. Maksud ZAHRAA- ketenangan. Our parents just concern maksud nama2 kami pilih. Takot nanti maksud tak elok. Tuh yang kitorang hold nama baby & nak double confirm dengan sedare mara…

After bersalin ni, kalu nak pergi toilet for the 1st time, kene panggil nurse. Nurse banyak kali pesan, dengan suami pun tak boleh. Reason, sebab darah nifas tengah banyakkkk giler and i baring lama kan dari pukul 1.30pm  sampai la pukul 4am tak bangun2, tu yang kene jaga betul2. Kalu pening and tetiba terjatuh kang lagi tinggi risiko untuk tumpah darah. Nurse akan tolong salinkan pad i ( malu giler! ;p ), buatkan air garam, lap2kan badan, pakaikan baju and sampai tolong baringkn i kat katil. Mase ni nk kencin pun takot. Hahaha! Alhamdulillah i takde pening, tak sakit bile berjalan. Rasa ok jer. But kena gak jalan pastu…nurse paksa bangun dari katil sendiri…berbekalkan tali untuk tarik badan yg berat ni…terpaksa dan i gagahkan jugak..

Rest sekejap, baby pun sampai. Baby dah bersih dh. Pagi2 nurse akan hantar baby pukul 6 am. And amek pulak pukul 7pm petangnya Ok ok. I kena handle sorang2…maklumla hubby i banyak gile keje yg tidak boleh tinggalkan..so i kna lah paham situasi ni…sedih gak sebenarnya..especialy masa baby nanes sebab lapar… Tapi once non stop crying nih, gelabah jugak…sebab baby ZAHRAA suka tetiba senyap. Panic attack lagi! ;p  Susah ati giler. Punyer la picit picit sampai sakit tok bg nenen kat ZAHRAA but still tak mo kuar. Nurse kat sini encourage susu ibu and nurse kate baby takpe kalu tak minum for 2 3 days sebab badan baby still ada lagi baki nutrien masa lam perot mak die. Lagipun, nurse suruh baby ‘main2’ kat nipple i. Bagi terangsang susu. Aisey! Tapi i seriusly tak sanggup lah dengar baby i nanes nanes. Tuh yang tak sampai 2 jam nurse anta for breastfeed, i dah call balik nursery tok amek baby. Huhu! Nurse inform, die hanya bagi formula if mother request sahaja. And i allowed them bagi susu formula kat ZAHRAA. Kesian taw~😦

Hehe. 1st day yang excited. 2nd day ni ade cite scary sket. To be continue…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: